Waardige herdenking 04-05

2020_4_mei_Grolloo-014.jpg

 

Met het tromgeroffel van Thijmen Reinders op de omfloerste trom schreed de stoet richting de Vredesboom. Zo sereen als het begin was, zo sereen was de gehele bijeenkomst. Voorzitter Bertus Reinders van het 4 mei comité Grolloo mocht ruim honderd mensen welkom heten en natuurlijk ook de leden van muziekvereniging Crescendo en zangvereniging Vriendenkring.
Zowel de voorzitter als ook de voorganger van de Protestantse Gemeente Grolloo-Schoonloo Gerhard ter Beek spraken over het herdenken, maar zeker ook de vrede. En voor wat dat laatste betreft toch eigenlijk het ontbreken daarvan op te veel plaatsen in de wereld.
Namens Basisschool De Drift mochten Daisy en Luuk een door hun groep geschreven gedicht voordragen. De Drift heeft de Vredeboom geadopteerd nadat deze eind augustus 2022 is opgenomen in de lijst van erkende monumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Een op deze avond, door Henk Zeelenberg, onthulde plaquette vertelt het verhaal van de Vredesboom alsmede het onderwerp “Zij die vielen” en het herdenken op deze plaats. Verder zijn QR-codes aangebracht die leiden naar het deel over de oorlog op de website oldgrol.nl en naar de Engelse en Duitse vertaling van de plaquette.
Met afwisselend muziek en zang ging het richting The Last Post, heel mooi geblazen door Patricia Bouwers. Het blijft indrukwekkend die stilte, met alleen de vogels op de achtergrond. Daarna werden de bloemen gelegd namens de organiserende vereniging door Henk Meems en Annelies Klaassen, Arie Fonk namens de gemeente, namens de school Daisy en Luuk en daarna de kinderen en overige aanwezigen.
Hierna begaf het gezelschap zich richting pastorietuin voor een kopje koffie of thee. Een gemoedelijke afsluiting van een bijzondere, soms emotionele, bijeenkomst.
Foto’s en achtergrondinformatie is terug te vinden op www.oldgrol.nl/rond-de-oorlog

 

Over grolloo.com

Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de informatie. Een deel van de verenigingen bezit een eigen website. De webmaster onderhoudt voor een aantal verenigingen hun webpagina.

 Grolloo, een dorp waar nog reuring is. Grolloo is rijk aan verenigingen en gelukkig ook nog vele bedrijven. Op deze site veel informatie over deze verenigingen en hun vele activiteiten. Ook vindt u hier de bedrijven, gevestigd in en om Grolloo.