Grolloo is Zo! editie 2005

Zoals u wellicht begrepen hebt is het jaar 2005 een jaar waarin we in vele opzichten willen tonen dat Grolloo een vitaal dorp op het platteland is. Het betekent dat er een groot aantal activiteiten in de loop van dit jaar georganiseerd zullen worden. Een aantal ook voor buitenstaanders, maar een aantal juist voor onze eigen inwoners.


 

Vredesboom

Inhoudsopgave:

  • Oopzet en verslag met:
    • Het programma voor 4 mei
    • Het programma voor 5 mei
    • Verslag 4 en 5 mei
  • Verslag 5 mei 2005 Bevrijdingsdag Playback
  • Links naar de foto's

OPZET EN VERSLAG

4 en 5 mei: Denken aan vrede en vrijheid

Op vele plaatsen in Nederland wordt op 4 en 5 mei stilgestaan bij het samen werken aan vrede en vrijheid op de plek waar we wonen en in de hele wereld. Tevens staat men stil bij de prijs, die mensen betalen of betaald hebben voor die vrede en voor die vrijheid.

Samen bij de Vredesboom.

In Grolloo willen wij hier dit jaar ook bij stilstaan. Mensen uit onze dorpen hebben zo hun eigen plaatsen waar ze heen gaan op 4 mei of ze blijven thuis. Wij hopen dat het dit jaar lukt om met veel mensen uit Papenvoort, Vredenheim, Schoonloo en Grolloo, samen bij de Vredesboom te denken aan hoe wij in onze dorpen vormgeven aan vrede en vrijheid.Het programma voor 4 mei.

De zangvereniging 'Vriendenkring' en de muziekvereniging 'Crescendo' stellen zich, voor half acht, op bij de Vredesboom. De schoolkinderen verzamelen zich, ook voor half acht, op de Meerkampsweg. De overige belangstellenden mogen zelf weten of zij bij de Vredesboom komen of dat zij zich willen aansluiten bij de stille stoet aan de Meerkampsweg.
De kinderen krijgen een witte roos. Iets na half acht begint de trommelslager te spelen en vertrekt de stille stoet van de Meerkampsweg naar de Vredesboom. Als iedereen bij de Vredesboom aanwezig is stopt de trommelslager met trommelen. Dan zingt Vriendenkring een lied. Vervolgens lezen de schoolkinderen een aantal, speciaal voor dit moment, zelfgemaakte teksten voor. Daarna zingt Vriendenkring nog een lied. Er volgen nu twee minuten stilte, die verbroken worden door het spelen van 'The last post'.
Terwijl Crescendo het lied 'Spirit of Life' speelt worden bij de steen bij de Vredesboom de rozen en meegebrachte bloemen gelegd. Als alle bloemen gelegd zijn, zet Crescendo het voorspel van het 'Wilhelmus' in. Wij sluiten het programma af door samen het 'Wilhelmus' te zingen.


Het programma voor 5 mei.

Voor 13.30 uur verzamelen wij bij de Vredesboom. Alle kinderen krijgen een witte ballon. Zij hebben zelf op school al een kaart gemaakt om aan de ballon te hangen. Op deze kaart staat hun eigen adres en een vredesgroet. Deze kaarten krijgen de kinderen op school . De kinderen moeten deze kaartjes zelf meenemen. Als alle kaarten bevestigd zijn laten wij de ballonnen op. Hier is geen wedstrijd aan verbonden. Vervolgens is er een playbackshow bij Hofsteenge. Deze wordt georganiseerd door de VVV en hierover wordt u door hen geïnformeerd.

Namens de werkgroep 4 en 5 mei, Gert van der Zande.


VERSLAG 4 en 5 MEI

4 en 5 mei indrukwekkend

U hebt het mee kunnen beleven dat 60 jaar na de 2de wereldoorlog het "Denken aan vrede" op 4 mei iets is dat niet ophoudt, maar dat het juist goed is om - gezien de onrust die er nog in de wereld is - stil te staan bij vrede en vrijheid.

Organiseren we dit? En, zo ja, hoe? In welke vorm? Allemaal vragen die door de werkgroep 4 en 5 mei zijn opgepakt en uitgewerkt. De wijze waarop dit is gebeurd heeft aangetoond dat er niet alleen in een grote behoefte is voorzien, maar dat voor de opzet een juiste vorm was gekozen.

Goed driehonderd mensen waren aanwezig bij de Vredesboom. Deze Vredesboom, destijds geplant als Vrijheidsboom, werd omringd door de leden van Crescendo, Vriendenkring, heel veel kinderen en dus een grote schare publiek. De stille tocht met de trommelslagers voorop, de witte rozen, de door de kinderen voorgedragen gedichten, de stilte, muziek en zang en afsluitend het Wilhelmus, alles was zoals het moest zijn.

En na 4 mei komt 5 mei. Bevrijdingsdag. Om 13:30 uur verzamelden kinderen, ouders en andere belangstellenden zich bij de Vredesboom. De kinderen hadden op school kaartjes met een vredeswens gemaakt en deze werden aan de ruim honderd witte ballonnen bevestigd. Na een "Laat maar gaan!" kozen bijna alle ballonnen het luchtruim, een enkele kon een hoge boom niet ontwijken. Voor de ruim tweehonderd aanwezigen was het een prachtig gezicht. In een mum van tijd waren de ballonnen uit het oog verdwenen.

Als dagelijks bestuur van "Grolloo is Zo!" laten we veel zaken over aan de verschillende werkgroepen. De wijze waarop deze werkgroepen bezig zijn met hun activiteit, motiveert enorm. Van veel kanten krijgen wij ondersteuning. Zo heeft de 4 en 5 mei werkgroep nauw samengewerkt met OBS De Drift.

Het DB van "Grolloo is Zo!" bedankt de werkgroep 4 en 5 mei, De Drift, Crescendo, Vriendenkring, A. Verheul (driekleur) en verder iedereen die een bijdrage heeft geleverd!


5 mei 2005 Bevrijdingsdag

Playbackwedstrijd

Ballonnen en Hemelvaort

Jan Koudehandjes

GROLLOO Mien lieve tied nog an toe, wat een spektaokel was mij dat op bevrijdingsdag. Eerst aal die ballonnen de locht in en daornao een biezunder geslaogde playbackshow. Daor met die ballonnen, daor is nog wat met en dat moet ik je maor niet ontholden volk. Kiek ‘t zit zo, een warkgroeplid had becieferd dat die honderd ballonnen wel in zien Caddy pasten. Toen de leverancier dit heurde, bulderde ie ‘t oet van ‘t lachen. “Beste man, een Caddy vol met helium?! Daor gao’j zo met de locht in.” Nou ie begriept ‘t al volk, dit lid van de warkgroep zag daor gien botten in. Tja, ‘t was tenslotte ok jao Hemelvaort, dizze viefde mei. En hij miende daor genog verstaand van te hebben um ‘t te preberen.

Het zit Ali B wel mee

door Emilio Paparazzi


De tafels en stoelen waren ruim opgezet. Zo hadden de kroegbaas en de voorzitter het gedacht. Ach er deden maar tien groepjes mee, dus heel veel publiek zou er dan ook wel niet komen. Niets was echter minder waar. Waarschijnlijk door de ballonnenactie, want hierdoor waren er veel mensen op de been, liep de zaal heel goed vol. Vele stoelen moesten worden bijgehaald en enkelen moesten zelfs staan. Het talrijke publiek werd in ieder geval getrakteerd op een geweldig mooi spektakel. Zondermeer hadden alle deelnemers goed gerepeteerd. De danspasjes, de kleding, de accessoires, kortom alles zag er super strak uit. Een enorme klus voor de jury. Een jury overigens die elk nummer van deskundig commentaar voorzag. Uiteindelijk moest er toch een oordeel geveld worden. Zo werden er uit de drie leeftijdscategorieën evenzoveel winnaars bekend gemaakt. De Grote Prijs van Grolloo ging tenslotte naar Ali B. Deze had in korte tijd de act ingestudeerd. Het optreden was, zonder de anderen te kort te willen doen, zodanig dat hij de echte Ali zou kunnen vervangen. Na een toegift van de winnaar kon iedereen zeer tevreden over de geslaagde middag weer huiswaarts keren.


FOTO'S 4 MEI

Klik hier voor de foto's

FOTO'S 5 MEI

Klik hier voor de foto's

FOTO'S 5 MEI PLAYBACKWEDSTRIJD

Klik hier voor de foto's