Grolloo is Zo! editie 2005

Zoals u wellicht begrepen hebt is het jaar 2010 een jaar waarin we in vele opzichten willen tonen dat Grolloo een vitaal dorp op het platteland is. Het betekent dat er een groot aantal activiteiten in de loop van dit jaar georganiseerd zullen worden. Een aantal ook voor buitenstaanders, maar een aantal juist voor onze eigen inwoners.


 

3 juli: Grolloo is Zo!-feest - GiZ! 1605

Het programma:

Op de eerste zaterdag van juli rekenen we op mooi weer. Dan organiseren we, in het kader van GROLLOO IS ZO!, een dorpsfeest. Dit buitengebeuren is bedoeld voor alle inwoners van Grolloo, Papenvoort en Vredenheim en de entreekosten zullen minimaal zijn. Het ligt in de bedoeling om er een feest van te maken voor jong en oud. Onze organisaties willen op deze manier iets terugdoen voor de steun die wij al jaren van de inwoners ontvangen.
Het geheel wordt geplaatst in een sfeer van Grolloo in het verleden, namelijk het jaar 1605.

Wat kunt u verwachten voor € 1,00:

(Kruis)boogschieten

Poppenkast

Oude kinderspelen

steltlopen, hinkelen, hoepelen

Diverse acts

w.o. waarzegster, kwakzalver, ratelaar, etc.

Accordeonmuziek

Troubadour

Schermdemonstratie

Chris de Roo

met Engels -en Nederlandstalige repertoire (de René Froger van het Noorden) Trad samen op met o.a.: Gordon, Lee Towers en Replay.

Zangeres Sylvia

Ze heeft 5 jaar in stemmingsorkesten gezongen, voordat ze solo ging optreden. Zingt veel "piratenmuziek"en schrijft haar eigen nummers.

Partyband Let's Go

Eten en drinken

U kunt de avond verder net zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt. U koopt bij de beide toegangspoorten munten voor € 1,50. Voor deze munten koopt u vervolgens de consumpties en het etenswaar. Voor het eten moet u denken aan b.v. kippenpootjes, karbonades, broodjes beenham, etc., etc., etc.
U wast vervolgens uw handen bij een waterpomp. Mocht u zich niet gedragen, dan zal de schout u in de schandpaal plaatsen.
En dit allemaal in een decor van Grolloo rond het jaar 1605.


Tijdstip:

Van 17.00 uur tot 23.00 uur is er een groot (eet)festijn met o.a.: artiesten, een band, toneelacts, poppenkast en diverse doe-activiteiten voor alle leeftijdsgroepen.

Locatie:

Dit festijn wordt gehouden op de Hoofdstraat tussen CR Hofsteenge en CR Gerrie.

Vergunning:

Bij de Gemeente wordt een horeca- en evenementenvergunning aangevraagd. Teneinde op de Hoofdstraat consumpties en etenswaren te mogen verkopen, muziek ten gehore mag worden gebracht en - niet onbelangrijk - dat de Hoofdstraat voor het gedeelte tussen de beide Café-restaurants zal worden afgesloten.

Afzetting:

De afzetting van de Hoofdstraat zal zo zijn dat het verkeer gebruik kan blijven maken van de Voorstreek en de Middenstreek. De beide horecabedrijven blijven zo bereikbaar. Er zal aan beide zijden een toegangspoort zijn met wachters.

Decor:

Iedere buurt wordt gevraagd een stukje decor te leveren waarmee de Hoofdstraat dan wordt afgezet. De buurten krijgen materiaal geleverd waarmee een paneel gemaakt kan worden van 3.66 m x 2.44 m. Voor het verfraaien van dit paneel zijn maar enkele creatievelingen nodig. Onze beide horecaondernemers zullen gezamenlijk de catering verzorgen. Uiteraard willen zij wel graag van te voren een grove inschatting van het aantal verwachte bezoekers. Voor het maken van het decor en voor het aantal verwachte bezoekers hebben wij hulp ingeroepen van contactpersonen in elke buurt. Als u vragen heeft kunt u die stellen aan het bestuur van GIZ!2005, maar u kunt ook uw contactpersoon benaderen.

CONTACTPERSONEN BUURTEN GROLLOO

Buurt

Naam   contactpersoon

decoronderwerp

Amerweg/Elperweg

Liesbeth   Hofsteenge

landschap   met (Amer) diepje

Zuiderstraat/Heetlagendijk/Schoolstraat

Rennie   Oldejans & Henk Beijering

kroeg

Amerweg/De   Pol

Hennie   Hadders & Bas Luinge

bakkerij

Hofakkers

Margriet   & Roelof Dilling

Groller   bokken

Hoofdstraat/Rolderstraat

Anita Dilling & Henk Meems, Eldina Everts

saksische   boerderij

Schoonloerstraat/Meerkampsweg

Liesbeth   Hendriks

tafereel   landleven

Schoonloerstraat/Sanering

Marchinus   Enting

dorpstafereel/feestende   menigte

Lienstukken

Fam.   Abbring (Hans en Foka)

Postkoets

Kruisboomlaan

Wiebe   Bijker, Gert Bulthuis

smidse

Middenstreek/Voorstreek

Gea Bosman   & Mary Taris

Groller   Holt

Oostereind

José   Boering

school

Vredenheim

Roelof   Hebels

heidelandschap   met plaggenhut

Papenvoort

Pietje   Uildriks

 

Kleding:

Een kostuum wat past in deze sfeer is natuurlijk erg leuk, maar hiervoor geldt geen enkele verplichting. Het moet immers voor iedereen feest zijn. Voor tips voor de mensen die wel verkleed willen gaan, verwijzen wij graag naar het Internet. In een zoekmachine tikt u 1600 in en er komen diverse pagina's te voorschijn waar u vast iets van uw gading kunt vinden.

Verlichting:

Voor de verlichting worden de straten gevraagd jampotjes met waxinelichtjes mee te nemen.

Vuurkorven:

Ter aankleding worden de straten gevraagd ieder twee vuurkorven mee te brengen inclusief hout.

De muziekwagen:

Deze zal worden opgesteld op de Merk (het terrein tussen CR Hofsteenge en CR Gerrie). Een stroomvoorziening moet worden aangebracht van 2 x 230V/16A.

Marktkramen:

14 marktkramen moeten plaats bieden aan de gasten. Bij elke marktkraam komen banken of stoelen te staan, zodat men bij eventuele neerslag droog kan zitten.

Gebruik van universele munt:

De organisatie heeft besloten tot het gebruik van één soort munt. De waarde van de munt zal € 1,50 zijn. Alle aangeboden etenswaar en drankjes zullen worden teruggerekend in munten. Voor wat het eten betreft zal worden getracht zoveel mogelijk in de middeleeuwse sfeer te blijven, echter moet een patatje met een kippenhap voor de kleintjes ook mogelijk zijn.

Aantal verwachte bezoekers:

De werkgroep zal de buurten benaderen om een grove inschatting van de te verwachten bezoekers te kunnen maken.
Status: Op dit moment zijn er 325 bezoekers aangemeld!

Entreebewijs:

De deelnemers aan dit unieke dorpsfeest kunnen een bewijs van inwonerschap bij voorverkoop tegen een gereduceerde prijs aanschaffen. Buiten het feit dat men dan vooraf weet hoeveel personen er met zekerheid komen is het ook een middel om zoveel mogelijk committent te krijgen.

Plastic bekers, borden en bestek:

Gezien het feit dat het hier om een buitenactiviteit gaat moeten consumpties in kunststof glazen worden uitgeschonken. Het overige servies en bestek zal ook van kunststof zijn.

Afvalbakken:

Er zullen door de werkgroep afvalbakken worden geplaatst, passend in het decor.

Waterpomp:

Om toch af en toe de handen te kunnen wassen en de horecagelegenheden te ontlasten zal er worden gekeken naar de mogelijkheid om een soort van wasplaats/waterpomp te maken.

DE ARTIESTEN:

Van 20.00 uur tot 23.00 uur:
De band die bestaat uit drie personen zal spelen vanaf 20.00 uur tot 23.00 uur. In de pauzes zullen er optreden zijn van Henk de Roo en van Silvia.

Tijdens het eten van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Tijdens het eten (dus tussen 17.00 uur en 20.00 uur) zal met behulp van TOG allerlei kleine acts worden opgevoerd om het volk te vermaken. We denken aan een waarzegster, iemand die de tijd omroept met een ratel etc……

Door Joytime wordt het (kruis)boogschieten verzorgd. Op de Merk kan men van jong tot oud hun vaardigheid op dit onderdeel testen.

Voor de kinderen zal er allerlei soorten van vermaak zijn, zoals bijvoorbeeld: hoepels, bliklopen, steltlopen, hinkelen etc. en voor de allerkleinsten wordt er gekeken naar een poppenkastvoorstelling.

Aan verdere invulling wordt nog gewerkt.


Verslag van het feest der feesten

Grolloo is Zo! 1605

Dorpsfeest brengt Grolloo terug in 1605

De opkomst was enorm groot. Zo'n vijfhonderd inwoners van Grolloo, Papenvoort en Vredenheim waanden zich afgelopen zaterdag vierhonderd jaar terug in de tijd. Massaal kleedde men zich in historische kostuums. Van kwakzalver tot heks, van jonkvrouw tot arme sloeber, van monnik tot waarzegger, iedereen zat gemoedelijk naast elkaar op de lange tafels of de pakken stro.

Metershoge decorpanelen, beschilderd door de verschillende straten uit het dorp, zorgden voor de juiste sfeer. Deze brachten de aanwezigen naar typisch Drentse heidevelden, het meanderende Amerdiepje, op een uitbundig eetfestijn, naar een ouderwetse school, in de eindeloze bossen of naar een echt ouderwetse schaapskooi. Wat een (verborgen) talent en een creativiteit heeft Grolloo!

Met ouderwetse kinderspelen als tolletjes, poppenkast en stelten vermaakten de kinderen zich uitstekend. Een professionele schermdemonstratie (waarvan er één groot talent uit Grolloo kwam...) en de mogelijkheid tot het kruisboogschieten zorgden eveneens voor een goede sfeer.

Onderwijl konden de monniken, edelen en bedelaars zich laven aan het bier en het ouderwetse eten. CR Hofsteenge en CR Gerrie serveerden elk vanuit marktkramen heerlijk eten dat paste bij de tijd van het feest.

Om 19.30 uur brak een belangrijk moment aan: vanaf een kar schreeuwde een rebelse inwoner dat van nu tot middernacht de macht aan het dorp was. De vrijstaat van Grolloo was voor even een feit. Met passende muziek kon het feest doorgaan tot middernacht.
Toen werd het tijd om de tijd weer vooruit te zetten…

Proclamatie Vrijstaat Grolloo 2 juli 1605

 

  Goeienaovend   volk van Grol en umstreken.
  Op de tweede juli 1605.
  't Zit wat krap, maor ok lekker stief
 
  Now bin wij hier verzaomeld umdat wie Grol zo vindt.
  En moe'j is kieken wat naoberhulp oes bringen kan.
  Zo kom ie hier van overal op an.
  Um diel te nimmen an dit dörps gebeuren.
  Daor laot ie aander vertier veur schieten.
  Zo is Grol. 't Is gien Rol of Gieten.
 
  Gemienschapszin of gemientehoes.
  Bij 't eerste vuul wij oes thoes.
 
  Volk, wij hebt in de toekomst keken.
  En de situaotie is met now vergleken.
  Gien Boermarke of 't Grollerholt.
  Wij mugt bliede wezen as we nog een paosvuur overhaold.
 
  Leef wij now in de vrijheid van de armoe.
  Daomiet leef wij met de riekdom van de riegels.
  Deurum komt oes de zölfbeschikking wel toe.
  Umdat wij 't over 400 jaor,
  Ok wel regelen kunt met mekaor.
 
  Want kiek maor ies naor 't oosten.
  Waor wij now spreekt van wildernisse en heyden.
  Laot ze laoter de wind langs heur blooie kont weien.
  Te veul drokte en gien ruumte in de barm.
  "Je maintiendrai", veurspelt de starke arm.
  Maor de baos van de burger, hij hef gien lef.
  Ie zee: "Ik wul dat alles maor zo blef."
 
  As alles is bleef, zoas 't now is.
  Dan scheelde 't een bult argernis.
  Dizze baos hef een veuls te grote boksem an.
  Hij mag wel oetkieken, umdat e hum zo van 't gat zakken kan.
 
  Hier in Grol, met zien umstreken.
  Hier weet wij wel hoe we 't hebben wult.
  Die luu van boetenof, dat heb wij wel bekeken.
  Aait hebt ze wat op te marken.
  Der komp een eind an oes geduld.
 
  Een zwien an't spit, hier midden op de straot.
  Dat is wat, wat as niet meer gaot.
  Hier zomaor een kniepertie bakken?
  Daorveur is't ok al te laot.
  Wij moet de zaok maor ies anpakken.
 
  Wij bint hier volk, now met mekaor.
  En as ik zo iens in 't ronde tuur.
  Denk ik, dat krieg wij vanaovend wel klaor.
  Veur Grol en umstreken - 't zölfbestuur.
 
  Met dizze kern of dizze buurt gao wij gericht an't wark.
  Niet linksum, niet rechtsum en niet Wiersum.
  't Zölf doen, daorin vuul wij oes stark.
  Muziek of zang, oes schoel, oes kerk, daor denk wij an.
  Oes stukkie Drenthe komp aait weerum.
  Van de Moere tot of met de Pol man.
 
  Laot wij de hoge heren now iens verrassen.
  Smangs an daacht en 't is now da'w t' doet.
  Daor is gien Bert Kruut tegen gewassen.
  Wij roept de Groller Vrijstaot oet.
 
  Dizze proclamaotie geldt veur vanaovend allenig.
  Maor much 't over 400 jaor neudig wezen.
  Dan is 't in elk geval niet meer zo onwennig.
 
  Spieker dizze maor an elke poort.
  En ie weet 't volk, Zegt 't voort, zegt 't voort!
 
 
  Bertus Reinders
  Toneelspel tijdens Grolloo is Zo! dorpsfeest 2 juli 2005




Het bestuur van GIZ!2005, Henk Zeelenberg, Bertus Reinders, Rens van Velden, Jan Roelof Enting, Dorine Rensen en Roelie Reinders.