logo pkn

PROTESTANTSE GEMEENTE GROLLOO/SCHOONLOO


Zondag Anders Grolloo

Preek van de leek.

Smartlappenkoor De Traan met Jans Polling
5 maart 2017 NH Kerk Grolloo

Bron www.detraan.nl

TWINTIG JAAR DE TRAAN

van dorpskroeg naar het theater.

Feest voor het publiek, feest voor de Traan. Het kan niet mooier. In het jaar dat, de Traan twintig jaar bestaat, treedt de Traan op in theater de Tamboer in Hoogeveen, Schouwburg Ogterop in Meppel en theater de Meent in Steenwijk. De Traan in het theater.

Eind 1996, na een groots meezingfeest in Borger, ontstond het idee om de Traan op te richten. Na een week was de eerste repetitie op een zondagmorgen in een café. in Borger. Compleet met een muzikaal leider, een pianist, drie accordeonisten, een bassist/tubaspeler en twintig enthousiaste zangers. Met groot enthousiasme werden de meest droevigste liederen gezongen.

Nu twintig jaar later is het aantal zangers uitgebreid naar dertig, waarvan de meesten ook solo zingen. Het orkest is versterkt met twee saxofonisten, gitarist, drummer en een multi instrumentalist en bestaat nu uit 10 man. Jans Polling is de muzikaalleider en presentator. Naast de theaters treedt de Traan twee a drie maal per maand op in zalen in het noorden van het land.(zie de agenda). De droevige liederen uit het verleden zijn vervangen door bekende songs uit de jaren 60, 70 en 80.

Een optreden van de Traan is een ware happening. Een feest van herkenning, van meezingen en meebeleven. De Traan in twintig jaar, van dorpskroeg naar het theater. Van koor, naar entertainmentgroep, verrassend en meeslepend.


Op deze zondagmorgen konden we genieten van een Smartlappenkoor in de kerk. Twee zaken die je normaal gesproken niet zo snel met elkaar zou verbinden. Een smartlap is een levenslied, zoals de blues het levenslied verteld. Een opmerkelijke verbinding tussen een Psalm en het "Ach vader lief, toe drink niet meer...".

Ineke Schepers verzorgde de inleiding, waarmee zij het startsein gaf voor een bijzondere ochtend in Grolloo. Een programma waarbij het levensliep werd gekoppeld aan een Psalm. Deze koppeling werd op trefffende wijze verwoord door Ineke en Gerhard.

"Keetje Tippel" met Psalm 139 (Hiervan zijn geen videobeelden beschikbaar.)

Kijk en luister naar "Ach vader lief" via YouTube en Psalm 139

Kijk en luister naar "De Vlieger" via YouTube en Psalm 121

Kijk en luister naar "Blinde Ogen" via YouTube en Psalm 116

Kijk en luister naar "Klanken Van Verdriet" via YouTube pauze-nummer

 

Kijk en luister naar "Het Stille Klooster" via YouTube en Psalm 23

Kijk en luister naar "Droomland" via YouTube en Psalm 137

Kijk en luister naar "Slot Medley" via YouTube

Foto's van dit alles zijn te vinden in het fotoalbum.